در سال 1970 من در یک دوره 26 روزه رژیم آبمیوه شرکت کردم، در ابتدا به دلیل اینکه دستگاه آبمیوه گیری نداشتم مجبور بودم از آبمیوه های آماده استفاده کنم، این آبمیوه ها تازگی لازم را نداشتند و نمی توانستند مواد مغذی لازم را به بدنم برسانند، پس یک دستگاه آبمیوه گیری تهیه کردم و خودم اقدام به گرفتن آب میوه و سبزیجاتی نظیر هویج، سیب، کرفس و … نمودم. وقتی این آبمیوه ها را به صورت تازه تهیه می کردم، حس می کردم در سلول به سلول بدنم تاثیر خود را می گذارند و در خونم جریان می یابند.وقتی آبمیوه های صنعتی و تجاری در کارخانه ایجاد می شوند برای بالا بردن کیفیت و نگهداری طولانی آنها بایستی آنها را پاستوریزه و در شیشه های مناسب ذخیره کنند و در سوپرمارکت ها یا آبمیوه فروشی ها به فروش برسانند. گرم کردن آبمیوه باعث می شود که مواد مغذی و آنزیم های آن آسیب ببیند. وقتی آبمیوه را در ظرف های شفاف نگهداری می کنیم و این آبمیوه ها در معرض نور قرار می گیرند، تابش نور باعث می شود که زودتر خراب شوند. پس زمانی که شما یک آبمیوه ی صنعتی را مصرف می کنید تنها طعم یا مزه ای از آن آبمیوه باقی مانده است و ممکن است اکثر مواد مغذی خود را از دست داده باشد.
چه آبمیوه هایی مصرف کنیم؟
بهترین آبمیوه هایی که من دوست دارم آناناس، هویج و کرفس است. هرچند دیگر میوه ها و سبزیجات نیز می توان به عنوان آبمیوه استفاده کرد. من سعی می کنم تمامی آبمیوه ها را در طول یکسال استفاده کنم، آب میوه هایی نظیر:
شلغم، کلمف سیب، نارگیل، هندوانه، گوجه فرنگی، چغندر، اسفناج، فلفل قرمز شیرین و خیار. البته میوه هایی نظیر هندوانه و موز که نیاز به آب گیری خاصی ندارند نیاز نیست که در آبمیوه گیری ریخته شوند. اما میوه ها و سبزیجاتی که نیاز به خوردکردن زیاد دارند و به راحتی آب گیری نمی شوند بایستی برای گرفتن آب آنها در دستگاه آبمیوه گیری ریخته شوند. اگر می خواهید یک میکس آبمیوه درست کنید، حتما قبل از آن مطمئن شوید که قابل میکس کردن با یکدیگر هستند.
انتخاب و تهیه میوه و سبزیجات برای آب گیری
میوه ها و سبزیجات خیلی زود فاسد می شوند. البته برخی از آنها را وقتی در یخچال نگهداری می کنیم خراب شدنشان به تاخیر می افتد. هویج و دیگر ریشه ی سبزیجات را می توان در یخچال به خوبی نگهداری کرد، اما ساقه و برگ سبزیجات را نمی توان برای مدت طولانی در یخچال نگهداری کرد. همچنین میوه هایی که چیده می شوند و برای مدتی در سردخانه نگهداری می شوند پس از خریدن بایستی زود استفاده شوند. همچنین آبمیوه های تولید شده از این میوه ها و سبزیجات نیز بایستی به سرعت پس از تهیه، استفاده گردند تا خراب نشوند.
اگر مثلا هویج را از جایی تهیه کرده اید که تازه چیده اند. رنگ سبز بالای هویج نشان دهنده ی میزان تازگی هویج است. میوه هایی که در سوپرمارکت ها عرضه می شوند ممکن است مدتها قبل چیده شده باشند. برای هویج قطر هویج نیز نشانه ی خوبی برای سنجش تازگی آن است. هویج های لاغر برای آبگیری مناسب هستند، اما هویج های قطور نیز مناسب هستند اما بایستی آنها را به قطعه های کوچکتر تبدیل کرد تا از دهانه ی آبمیوه گیری عبور کنند. بهترین سایز هویج برای آبگیری، سایزی است که بتواند به راحتی از دهانه ی آبمیوه گیری عبور کند، بدون قطعه قطعه کردن.
به طور قطع میوه هایی که پوس کنده می شوند برای آبگیری زیاد مناسب نیستند. برخی از ویتامین های مفید میوه ها و سبزیجات زیر پوست آنها قرار دارد. البته بایستی کثیفی ها و قسمت های فاسد شده ی میوه و سبزیجات را به خوبی تمیز کنید و سپس آن را داخلی آبمیوه گیری بیاندازید.
قسمت پهن یا باریک
شاید تاکنون به این نکته توجه نکرده باشید که بایستی تکه های میوه را از کدام سمت وارد دستگاه آبمیوه گیری کنید، از سمت پهن یا از سمت باریک، سعی کنید قطعه های میوه را از سمت پهن وارد دستگاه کنید زیرا قسمت های پهن عریض تر هستند و وقتی روی شبکه ی داخلی دستگاه قرار می گیرند تعادل را برقرار می کنند، اگر قطعه را از قسمت باریک آن وارد دستگاه کنید یک حالت نامتعادل برای قرار گیری روی شبکه ی آبگیری خواهد داشت.
نگهداری آبمیوه در یخچال
وقتی آبمیوه را تهیه می کنید بعداز دقایقی شروع به اکسید شدن می کند و باکتریهای داخل آن شروع به تجزیه کردن آبمیوه می کنند. بنابراین هر آبمیوه ای را بایستی سریعا پس از تهیه بایستی مصرف کنید. مد نظر داشته باشید که آبمیوه را برای مدت طولانی نمی توانید در یخچال نگهداری کنید.
اگر می خواهید آبمیوه را در یخچال نگهداری کنید، آن را در یک بطری شیشه ای تمیز بریزید. دستکش استریل دست کنید، شیشه را با مقداری مایع سفید کننده ضدعفونی و استریل کنید، درپوش آن را ببندید و آن را به همراه مایع داخل آن به خوبی تکان دهید و چند ثانیه منتظر بمانید تا میکروبها از بین بروند، سپس آن را چندین مرتبه با آب بشویید، هربار نیز بطری را چندین بار تکان دهید و مایع داخل آن را خالی کنید. سرانجام بطری را با آب سرد پرکنید تا اگر ذره ای یا کثیفی داخل آن است مشخص شود. سپس مطمئن شوید که بطری هیچ بویی نمی دهد. بطری را با آبمیوه پرکنید و آن را داخل فریزر بگذارید تا به سرعت سرد شود، برای اینکه از شکستن جلوگیری کنید می توانید از بطری های پلاستیکی استفاده کنید.
نگهداری از دستگاه آبمیوه گیری صنعتی
ابتدا اجازه بدهید که دستگاه آبمیوه گیری به طور کامل راه اندازی شود و سرعت بگیرید و سپس قطعات میوه یا سبزیجات را داخل آن بیندازید. هیچگاه قطعات میوه را هنگامی که سرعت آبمیوه گیری کند است داخل آن نیاندازید. وقتی که قطعات میوه را با فشار وارد دستگاه می کنید به موتور فشار وارد می آورید و همچنین میوه با تکه های بزرگ وارد آبمیوه ها می شود یا اینکه اگر دستگاه مجهز به فیلتر باشد میوه ها به درستی آبگیری نمی شوند. اگر دستگاه آبمیوه گیری در حالت تعادل قرار نداشت فورا آن را خاموش کنید و قطعات میوه را از آن خارج کنید و قطعات دستگاه و محل قرار گیری دستگاه را بررسی کنید. اگر موارد فوق را رعایت کنید دستگاه آبمیوه گیری تان عمر طولانی تری خواهد داشت.
یک دستگاه آبمیوه گیری چطور کار می کند؟
مخلوط کن را با آبمیوه گیری اشتباه نگیرید، مخلوط کن فقط عصاره ها و میوه های خورد شده را با هم مخلوط می کند. همه ی دستگاه های آبمیوه گیری یک شبکه ی فلزی و یک سبد دارند که توسط یک موتور قدرتمند می چرخند، چرخش سبز به حالت سانتریفیوژ باعث جدا شدن مایع از پالپ میوه می گردد، حالتی شبیه ماشین لباسشویی که لباس های خیس را خشک می کند و آب را از آنها خارج می کند.
تمیز کردن دستگاه آبمیوه گیری
وقتی آبمیوه تهیه می کنید، بلافاصله درپوش را بردارید و تفاله ها که حالت خمیری پیدا کرده اند را با قاشق از سبد جدا کنید، آن را با دست بچرخانید تا کل تفاله ها از سبد جدا شود. قسمت های قابل شستشو را با آب بشویید، نیازی نیست از مایع ظرفشویی استفاده کنید مگر اینکه میوه های روغنی مثل نارگیل را برای آبگیری داخل ظرف ریخته باشید. قسمت های غیرقابل شستشو را با یک پارچه یا اسفنج نرم تمیز کنید. برای تمیز کاری می توانید از مسواک نیز استفاده کنید.