معیارهای تهیه محصولات ارگانیک و فواید آن

یکی از شایع ترین نگرانی هایی که در هنگام فروش آب میوه سرد وجود دارد، این است که آیا آبمیوه طبیعی است؟ برخی نیزمی پرسند آیا آب میوه ارگانیک است و از محصولات سازگار با محیط زیست در آن استفاده شده است؟ چطور می توان یک برچسب کاملا طبیعی برای یک آبمیوه تهیه کرد؟به این آبمیوه چقدر مواد افزودنی اضافه شده است؟ در این مقاله برخی دستوالعمل های اولیه و مشاوره در مورد مواد و محصولات ارگانیک را برای شما بیان می کنیم. پس با گروه صنعتی هلال همراه باشید.

منشا مواد طبیعی

اول از همه ما باید توضیح دهیم که چه چیزی باعث تولید یک آبمیوه طبیعی و مقوی می شود. به طور متعارف کشاورزان از آفت کش ها و حشره کش ها برای تولید میوه، سبزیجات و غلات استفاده می کنند، و همچنین در برخی موارد در هنگام آبیاری برای مبارزه با آفت ها از آفت کش ها استفاده می کنند.علاوه براین زمین های کشاورزی به صورت فشرده و بدون زمان استراحتی مورد استفاده قرار می گیرند و زمانی برای احیا و بزیابی ندارند و همین مساله معمولا به صورت بالقوه باعث ایجاد مشکلاتی می گردد.در کشاورزی ارگانیک به تولید محصولات بدون استفاده از آفت کش ها و حشره کش ها می پردازد و یا از موادی که دارای گواهی سلامت هستند به صورت محدود استفاده می کنند.در کشاورزی ارگانیک معمولا از اکوسیستم های دفاعی طبیعی برای تولید محصول استفاده می کنند.برای مثال اگر بخواهید یک باغ بزرگ با کاربرد صنعتی ایجاد کنید بالطبع آفتهایی نظیر شته ها، موش ها، شپش ها و غیره وجود خواهند داشت، پس برای داشتن یک باغ ارگانیک باید یک اکوسیستم متعادل ایجاد کنیم تا در یک چرخه طبیعی بتوانیم آفت ها را از بین ببریم.محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل هیچ‌گونه سموم دفع آفات گیاهی نظیر: علف هرزکش‌ها، قارچ‌کش‌ها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت می‌شود، رشد می‌کنند.

اما با اینکه این محصولات از سایر محصولات که به صورت غیر ارگانیک تولید می شوند بسیار سالم تر هستند اما به دلیل عدم اطلاع رسانی درست در زمینه مزایای آن و همچنین قیمت بالاتر این محصولات، هنوز این فرآورده های ارگانیک جای خود را درسبد خرید خانوارها پیدا نکرده است.در مورد کاربرد اسانس های خوراکی در تولیدات غذایی نیز اظهار داشت:اسانس ها دو دسته هستند که می توان به اسانس های طبیعی و سنتز اشاره کرد.اسانس های طبیعی گران ترواسانس های سنتزی ارزان تر هستند که به تولید کنندگان پیشنهاد می کنم قیمت را نادیده گرفته و از اسانس های طبیعی استفاده کنیم، چرا که عوارض آن در سال های میانسالی مشهود می شود.

معیار سبزیجات، میوه ها و حبوبات ارگانیک

  •  خـاک ایمن: حداقل از 3 سال قبل از برداشت محصول، زمـین زراعــی نبایستی با آب فاضلاب آبیاری شده باشد. خاک نیز باید عاری ازاملاح سرب و کلراید پتاسیم باشد.
  •  عدم اصلاح سازی:هیچگونه مواد افزودنی (مثل شیرین کننده ها و رنگ دهنده های مصنوعی)، پرتو دهی با پرتوهای یونیزه کننده و اصلاح ژنتیک نبایستی در روند تولید محصول بکار رفته باشد.
  • ذخیره سازی و انبار مجزا: محصولات ارگانیک باید از محصولات غیر ارگانیک تفکیک شده و بطور جداگانه نگه داری شوند.
  • عدم استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی: عدم استفاده از ترکیبات شیمیایی مصنوعی نظیر کودهای شیمیایی، آفت کشها، حشره کشها و علف کشها. (از 3 سال قبل از برداشت محصول)

مضرات کشاورزی و محصولات تهیه شده به روش سنتی

1- در کشاورزی سنتی و متعارف از بیش از 300 ترکیب شیمیایی خطرناک و مصنوعی نظیر آفت کشها، علف کشها و کودهای شیمایی بمنظور کنترل آفات و حشرات و حاصلخیز سازی خاک استفاده میگردد که بقایای این مواد پس از ورود به بدن میتواند موجب مشکلات عدیده ای گردد.

بروزنقصهای مادرزادی، تولد نوزاد با وزن کم، اختلال در سیکل ماهانه زنان، سقط جنین، بلوغ زودرس و یا دیر رس، یائسگی پیش رس، تغییر در رفتار جنسی، کاهش تعداد اسپرم مردان، کاهش باروری و یا ناباروری، تغییر در سرعت متابولیسم، اختلال در سیستم غدد داخلی، ضعف عضلانی، کاهش حافظه، آسیب به سیستم عصبی و مغز، کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن و سرطانزایی. یافته ها حاکی از آنست که 60 درصد سموم دفع آفات، 90 درصد قارچ کشها و 30 درصد حشره کشها سرطانزا میباشند.

2- استفاده از کودهای شیمایی و آفت کشها سبب آلودگی آب، خاک و هوا میگردند.

3- استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی و آفت کشها موجب می شود تا آفتها نسبت به سموم مقاوم گردیده و آفتهای جدیدی نیز ظاهر گردند.

4- پرتو دهی محصولات یعنی آنکه محصولات را در معرض میزان کنترل شده پرتوهای یونیزه کننده قرار میدهند تا اینکه باکتریهایی نظیر E.COLI و سالمونلا نابود گردیده و درواقع محصولا را به این طریق ضد عفونی میکنند. کنترل حشرات و انگلها، افزایش ماندگاری و جلوگیری از جوانه زدن از دیگر علل پرتودهی محصولات غذایی میباشد.

اما این پرتودهی موجب:

  • از دست رفتن میزان اندکی از مواد مغذی محصولات می شود.
  • هنگامی که مواد غذایی پرتودهی میشوند مواد شیمیایی سرطان زایی بنام CYCLOBUTANONES تشکیل میگردد.

5- مهندسی ژنتیک و یا اصلاح ژنتیک محصولات به جداسازی، دستکاری و انتقال ژنها اطلاق میگردد. در این روش ژنهای با خاصیت مطلوب از یک گونه جدا گردیده و به گونه هدف انتقال داده می شود. بهبود کیفیت، افزایش تولید، ایجاد یک صفت مطلوب و مقاوم ساختن محصولات در برابر آفتها و تنشهای محیطی از کاربردهای مهندسی ژنتیک میباشد. مضرات محصولات اصلاح شده ژنتیکی شامل بروز نقصهای مادرزادی، کاهش طول عمر، افزایش حساسیت زایی مواد غذایی (بعلت تغییر در زنجیره پروتئینها)، فقر مواد مغذی، مقاومت آنتی بیوتیکی (احتمال دارد ژنهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها به باکتریهای بیماریزا در بدن منتقل گردد و یک بیماری جدید و مقاوم در برابر آنتی بیوتیکها ایجاد شود).

6- استفاده هورمونها در دام و طیور رشد آنها را تسریع کرده و فربه شدن آنها را سرعت میبخشد. اما از ارزش غذایی آنها میکاهد. آنتی بیوتیکها هم که برای جلوگیری از بیمار شدن دام و طیور مورد استفاده قرار میگرند میتواند در انسان مقاومت آنتی بیوتیکی ایجاد کند.

نکته

از میان مواد غذایی که به روش سنتی عرضه میگردند سیب، هلو، گلابی، سیب زمینی، زردآلو، اسفناج، توت فرنگی، شلیل،انگور، کرفس، تمشک و گیلاس بیشترین و کیوی، انبه، پیاز، موز، بروکلی، گل کلم،آ ناناس، ذرت؛ نخود فرنگی، آوکادو، هندوانه، آلو و بادنجان کمترین آلودگی را به باقیمانده آفت کشها دارند.

فواید زراعت ارگانیک

  • در کشاورزی ارگانیک آب توسط مواد شیمیایی آلاینده مانند کودهای مصنوعی، آلوده نمیگردد.
  • در کشاورزی ارگانیک تعادل اکوسیستم و حاصلخیزی خاک حفظ میگردد. فرسایش خاک نیز تا 50 درصد کاهش می یابد.
  • تنوع زیستی در زمینهای زراعی ارگانیک 57 درصد بیشتر است. (به علت عدم استفاده از سموم آفت کش و علف کش)
  • کشاورزان در معرض سموم و آلاینده های کمتری قرار میگیرند.

فواید مصرف مواد غذایی ارگانیک

1- ارزش غذایی بالاتری دارند. میزان ویتامین C ، کلسیم، منیزیوم، آهن و فسفر در مواد غذایی ارگانیک بیشتر است.

2- مواد غذایی ارگانیک حاوی آنتی اکسیدان بیشتری میباشند. در مواد غذایی ارگانیک آنتی اکسیدان PHENOLIC بیشتر یافت میگردد (50 درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیک). چراکه آفت کشهای مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان کاهش داده اما کودهای حیوانی و آلی بکار رفته در کشاورزی ارگانیک تولیدآنها را افزایش میدهد.

3- کمتر سمی هستند. محصولات ارگانیک سالم تر بوده و به بقایای آفت کشهای آلی کمتر آلوده میباشند. همچنین این محصولات فاقد افزدنیهای غذایی بوده و طبعا سالمتر میباشند.

4- خوشمزه و خوش طعم تر هستند. یکی از دلایل آن این است که محصولات ارگانیک پس از برداشت در مدت زمان کمتری بدست مصرف کننده رسیده و تازه تر میباشند. و همچنین در محصولات تهیه شده به روش سنتی، با فرآوریها و دستکاریهایی که بروی آنها صورت میگیرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزایش تولید و مقاوم کردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبار داری توجه می شود و نه کیفیت و ارزش تغذیه ای آن.

5- تولید کنندگان محصولات ارگانیک از استانداردها و دستورالعمل های بسیار سخت گیرانه ای تبعیت میکنند که احتمال آلوده شدن اینگونه محصولات به هر گونه مواد شیمایی و سمی منتفی میباشد.

معایب محصولات ارگانیک

  • گرانقیمت هستند.
  • تولید و عرضه آنها بسیار محدود است

نتیجه گیری

برای استفاده از محصولات ارگانیک نظیر یک آبمیوه بایستی آیتم های زیادی را بخاطر داشته باشید، محصولات ارگانیک حاصل تلاش سالها کار کشاورزان است. بعد از استفاده از محصولات کشاورزی ارگانیک 90 درصد راه در تهیه یک آبمیوه طبیعی را رفته ایم، پس بایستی موارد بعدی که حفظ و نگهداری یک آبمیوه طبیعی است را با استفاده از روش های طبیعی رعایت کنیم تا بتوانیم یک آبمیوه سالم و بهداشتی را در اختیار مشتریان قرار دهیم.گروه صنعتی پارس هلال آسیا با تولید دستگاه آب هویج گیری صنعتی هلال با استفاده از مواد باکیفیت به تولید دستگاه آبمیوه گیری صنعتی نموده که می تواند شما را در تهیه یک آبمیوه طبیعی یاری رساند.