نکات بهداشتی در مورد آبمیوه

آبمیوه

آبمیوه یکی از بهترین نوشیدنی‌هاست که با در اختیار داشتن املاح و ویتامین‌ها، ضمن رفع عطش، بخش قابل توجهی از نیاز بدن به ویتامین‌ها را تأمین می ‌کند و پزشکان نیز مصرف روزانه آن را توصیه می کنند.در دهه‌های اخیر به موازات افزایش آگاهی ‌مردم نسبت به بهداشت عمومی‌ و اهمیت یافتن مسئله حفظ سلامت، مصرف سرانه انواع آبمیوه طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است.

ویژگی ها

رنگ

رنگ فرآورده باید مطابق با رنگ مخلوط میوه های مورد مصرف باشد و استفاده از هرگونه رنگ دهنده ونگه دارنده به فرآورده غیر مجاز است.

طعم وبو

طعم وبوی فراورده باید طبیعی و مطابق با طعم و بوی نوع میوه های مورد نظر بوده و عاری از هرگونه طعم و بوی خارجی،سوختگی،ترشیدگی و کپک زدگی باشد.افزودن هرگونه طعم دهنده به فرآورده غیر مجاز است.

بقایای گیاهی

فرآورده باید فاقد هرگونه بقایای گیاهی مانند پوست،هسته،دم و برگ میوه باشد.

حشرات

فرآورده باید فاقد هرگونه حشره زنده یا مرده ویا بقایای آنها مانند تخم ، لارو وشفیره باشد.

انواع آب میوه

آبمیوه ها به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند

۱- آبمیوه های صد درصد طبیعی

۲- نکتارها

۳- نوشیدنی های میوه ای

آبمیوه‌هایی که به‌صورت باز در آبمیوه‌فروشی‌ها ارایه می‌شود، مواردی مثل پاستوریزاسیون را در فرآیند تولید ندارند ولی در مورد آنها 2 نکته بسیار حایز اهمیت است که باید آن را مورد توجه قرار داد.

چه نکاتی؟

یکی از این موارد، رعایت بهداشت و دیگری استفاده از میوه‌های سالم و تازه است. اگر بهداشت مواد غذایی در تهیه این آبمیوه‌ها رعایت نشود مسلما آلودگی‌های ثانویه‌ای که به خاطر پوست میوه، دستگاه‌های آبمیوه‌گیری آلوده و متصدیان آب‌گیری بی توجه به اصول بهداشتی به وجود می‌آیند مستقیما وارد آبمیوه خواهد شد و سلامت مصرف‌کننده را تهدید خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر این آبمیوه‌ها از میوه‌های مانده، کپک‌زده، فاسد یا میوه‌های درجه 3 و از رده خارج تهیه شود، آلودگی‌های قارچی را نیز وارد دستگاه گوارش مصرف‌کننده می‌کند که می‌تواند عوارضی را در پی داشته باشد.آلودگی‌های ثانوی آبمیوه‌ها بیشتر آلودگی‌هایی هستند که موجب بروز انواع اسهال می‌شوند. اگر متصدی آب‌گیری میوه در رعایت بهداشت فردی کوتاهی کند، این عوامل و بیماری‌های عفونی گوارشی به‌سرعت در میان مصرف‌کنندگان گسترش پیدا خواهد کرد.بنابراین مصرف آن بدون ضدعفونی کردن باعث سرایت بیماری به انسان می شود .

شرایط نگهداری میوه ها

اصولا مواد غذایی از جنبه نگهداری به ۲ گروه تقسیم می شوند

دسته اول مواد غذایی فسادپذیرند که باید در شرایط سرما نگهداری شوند. سردخانه بالای صفر درجه سانتی گراد که همان محیط یخچال است و سردخانه زیر صفر درجه سانتی گراد که فضای فریزر را در برمی گیرد. دسته دوم مواد غذایی ای هستند که فسادپذیری کمتری دارند. این گروه را باید در مکان های خشک، خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهیم.توجه به این نکته ضروری است که برخی میوه‌ها نسبت به سرما حساس‌اند و در این دما خراب می‌شوند.از جمله‌ میوه‌های حساس به سرما می‌توان به میوه‌های مناطق گرمسیری مثل موز، آناناس، انبه و برخی مرکبات اشاره کرد، که تغییر رنگ پیدا کردن اینگونه میوه‌ها وپلاسیده شدن یا لیز شدن پوست آنها یا رسیدن بیش از حد و کپک زدن‌شان مهمتر مشکل در نگهداری آنها می باشد.

خلال ها و مغزها

جذب رطوبت بالایی ندارند و می توان آنها را در یخچال نگهداری کرد. به علاوه امروزه در کارخانجات برای خشکبار از بسته بندی های ضد رطوبت استفاده می شود.برخی افراد تصور می کنند که قارچ را باید حتما به چشم دید اما اگر ، مغزها به مدت طولانی در شرایط نامناسب (گرما، رطوبت زیاد و تهویه نامناسب) نگهداری شوند، احتمال رشد قارچ های میکروسکوپی و عفونت افلاتوکسین در آنها بالا خواهد رفت.در صنف آبمیوه و بستنی با توجه به اینکه محصول به صورت مستقیم عرضه می گردد ؛ رعایت مسائل مربوط به بهداشت و شرایط ساختمانی وبهداشت فردی و بهداشت ابزار ووسایل کار اهمیت بیشتری می یابد.

چند نکته مهم

قرار دادن قهوه به مدت طولانی در معرض هوا سبب از دست رفتن طعم و جذب رطوبت می شود.فروش و عرضه کیک باید دارای مجوزهای بهداشتی بوده و فقط ازکیک های بسته بندی شده مجاز بایستی استفاده گردد.آبمیوه فروشی ها باید مجهزبه دستگاه یخ ساز باشند و از یخ های دیگر استفاده ننماید.

از سلامت شیر مصرفی مطمئن باشد و از شیر پاستوریزه استفاده نماید.